Els inicis de la Biblioteca Popular (antecedents)
Any 1966
Cervià de les Garrigues acollia a la seva Parròquia a Mossèn Lluís Mª Moncunill com a nou capellà de la vila, un personatge molt implicat en la lluita antifranquista i en defensa de la cultura catalana.
No tardà massa en comprendre quines eren les mancances culturals que tenia aquest poble, per aquest motiu, va començar a donar idees al jovent i els va motivar a crear una biblioteca. A partir d’aquest fet, molts joves varen començar a moure’s, organitzaren varies reunions amb una bona implicació de la gent de la vila. Es visitàren una sèrie de biblioteques que estaven en ple rendiment per agafar idees i veure com s’organitzaven. Així varen visitar la de l’Espluga Calba i la de Belianes.
Poc després d’aquestes actuacions un petit grup de gent, disposada a què la biblioteca agafés vida pròpia, varen ser els encarregats de crear la primera Junta. D’aquesta manera naixia la Biblioteca Popular de Cervià.
Però el crear una biblioteca no era pas una tasca tan fàcil, necessitava l’aixopluc d’alguna altra entitat. Primerament es va pensar en l’ajuntament però a causa de desavinences es va refusar la idea, l’objectiu principal era que fos una entitat lliure de qualsevol possible manipulació.
Gràcies a Mn. Lluís Mª Moncunill i els seus contactes amb companys de Barcelona, la Biblioteca Popular quedà integrada a la Xarxa de Biblioteques Populars de Catalunya, aquesta era una entitat semiclandestina que emparava a totes aquelles biblioteques que sorgien arreu del territori català.