Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ruta de Cervià de les Garrigues al poblat de les Besses

L'antic poble de les Besses va ser abandonat després de la guerra de Successió, quan els seus habitants es van traslladar a l'actual de Cervià de les Garrigues. L'excursió descobreix l'antic castell, en ruïnes, les restes dels seus vells habitatges, del molí medieval i l'església romànica restaurada de Santa Maria de les Besses. Ruta senyalitzada.

L'itinerari parteix de Cervià de les Garrigues, on s'arriba per l'autopista AP-2, sortida 8, i per la carretera LV-7031 des de les Borges Blanques.

0,00 km (452 m). A la sortida del poble i al peu de la LV-7031, es pren la pista que fa cap a l'Albagés per la vall del riu de Set en direcció NO. Després del primer revolt a l'esquerra, es continua cap al SO. Se segueix a ponent sempre per la pista principal.

1,72 km (395 m), 0 h 22 min. Es deixa un pont a mà esquerra (S) que creua el riu de Set i s'avança per la seva dreta.

3,36 km (392 m), 0 h 43 min. Cruïlla: s'agafa un camí de la dreta (NO) que porta a l'església romànica de Santa Maria de les Besses (s. XIII), avui restaurada (km 3,81, 404 m).

4,28 km (392 m), 0 h 55 min. Un cop feta la visita, es desfà el camí fins a l'anterior encreuament. Ara es baixa en direcció NO per una altra desviació que surt a l'altra banda de la pista i que duu a les restes del molí (km 4,45, 379 m) i a la font de les Besses (km 4,50, 379 m). El molí, del segle XIII, compta amb un salt d'aigua d'uns 7 m. A prop, es troben les restes dels habitatges del poblat de les Besses i, dalt d'un turó, l'antic castell, del segle XIII, també en ruïnes. Per tornar, es desfà el camí.

8,08 km (452 m), 1 h 45 min. Cervià de les Garrigues, punt de partida i final de l'itinerari.